Omgeving Winterswijk

Het Winterswijks Nationaal Landschap

ligt in het oosten van de Gelderse Achterhoek en grenst aan Duitsland.

Info

Winterswijk telt ongeveer 28.000 inwoners en er is een divers winkelbestand met leuke restaurants, musea’s , gezellige terrassen en vele winkels.

Op woensdagochtend en zaterdag de gehele dag is er de gezellige markt.

De naam

Winterswijk

Over hoe de de naam Winterswijk tot stand is gekomen lopen de meningen uiteen. Waarschijnlijk is de plaatsnaam afgeleid van een in onbruik geraakte persoonsnaam Winethereswick, Winriswic en Wenterswic. “Wic” betekent wijk of woonplaats van een zekere persoon. De persoon zal dan vermoedelijk Wenether, Winitar of Winter hebben geheten.

Winterswijk telt ongeveer 28.000 inwoners en er is een divers winkelbestand met leuke restaurants, musea’s , gezellige terrassen en vele winkels. De plaats heeft een aantrekkingskracht voor de wijde omgeving tot ver in Duitsland.

Op woensdagochtend en zaterdag de gehele dag is er de gezellige markt. Zowel in Winterswijk als ook in het buitengebied zijn er restaurants met een goede keuken.

uitgebreide buitengebied

Fietsen en wandelen

Het uitgebreide buitengebied van Winterswijk strekt zich voor een groot deel uit langs de Duitse landsgrens en staat bekend als een cultuurhistorisch coulisse landschap( Het Winterswijks Nationaal Landschap)

Door dit landschap lopen diverse lange afstandwandelpaden (LAW), zoals het Pieterpad, Scholtenpad en verschillende streekpaden. Winterswijk is in 2020 uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland.

De fietsersbond heeft de Achterhoek ook uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. In 2009 is de Achterhoek aangesloten op het internationale netwerk van fietsknooppunten. Met dit netwerk zijn eindeloos veel fietsroutes te maken door de Achterhoek.

De Wijngaarden

Reeborghesch en Hesselink

Wijngaard de Reeborghesch:

Het is de eerste wijngaard van Winterswijk en ook de eerste commerciële wijngaard in de Achterhoek. De wijngaard met zijn afwisselende hoogtes, idyllisch wallen met bosjes en boomgroepen en heldere vijvers met waterlelies ligt direct naast een Saksische hoeve. Wijngaard de Reeborghesch plantte de eerste druiven aan in 2003 op de glooiende eenmans-es in Kotten. Door het enthousiasme van Henk Marmelstein ga je samen op avontuur in de wereld van wijn. En welke wijnvraag je ook hebt, hij kan hem beantwoorden. Bij een proeverij blijft het proeven niet beperkt tot een paar soorten; je kunt bijna alle wijnen proeven, die ze verkopen

 

Wijngaard Hesselink Winterswijk:

De fraaie wijngaard (4 ha), ligt verscholen in het groen. Het Romantische woonhuis, de authentieke ‘koarloze’ en een smaakvol aangekleed terras bij de wijngaard geven je echt het gevoel of je in Frankrijk bent.

De Reeën en hazen behoren tot de vaste bewoners van dit domein, evenals de diverse verschillende soorten vogels. Rondleidingen vanaf mei t/m oktober dagelijks van 10.30 tot 18.00 uur wijnproeven op ons terras (meerdere soorten)(en rondleiding op papier), zodat u eigenlijk altijd een wijnproeverij kunt houden! In de winter kunt u gezellig in onze Shoppe wijnproeven en geven we in plaats van een uitgebreide rondleiding door de wijngaard een kleine rondleiding (bij goed weer) en verder aanvullende info in de Schoppe waar de kachel aan is.

bezienswaardigheden

in Winterswijk

Daarnaast heeft Winterswijk diverse bezienswaardigheden waaronder diverse;

  • Molens, wind en watermolens, waaronder Berenschot watermolen, Venemansmolen, de Bataafsemolen, de Meenkmolen. Een aantal zijn werkend te zien.
  • musea, (Villa Mondriaan, Het Steengroeve Museum e.d.
  • Tuinen en beelden.
  • Natuurgebieden om te wandelen. Waaronder Bekendelle, Boven Slinge, Vragenderveen of de dorpswandeling met een gids.

Tuinen en beelden

De Rosenhaege

De Rosenhaege is een kijktuin met Ramblerrozen, vijverpartijen, siergrassen en vaste planten. Ook is er een verkoop van Historische- en zeldzame rozen

Celtic Koffiehuis met lekkere koffie- en theesoorten en heerlijk gebak.

Lindenarboretum

Het lindenarboretum. In het waterwingebied van Corle, aan de Meenkmolenweg 12, ligt sinds 1989 een prachtig lindenarboretum, dat uniek is in Europa. U kunt er sinds 2003 wandelen langs de meer dan honderdvijftig soorten linden.

 

Beeldentuin De Stegge

Beeldentuin De Stegge is een 7000 m2 tuin aangelegd door een landschapsarchitect. Buiten is er een tentoonstelling van ongeveer 30 kunstenaars en een galerie met glas, keramiek, brons en schilderkunst. De Stegge is gesitueerd aan de rand van Winterswijk in het groene buitengebied.

Musea Villa Mondriaan 
Piet Mondriaan woonde van zijn achtste tot aan zijn twintigse levensjaar aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk. Piets vader Pieter Cornelis Mondriaan werd in het jaar 1880 aangesteld als hoofdonderwijzer van de christelijke basisschool aldaar. Het gezin Mondriaan verhuisde van Amersfoort naar de Achterhoek en betrok de onderwijzerswoning naast de school. Op deze plek heeft Mondriaan zijn eerste stappen op het kunstenaarspad gezet; in dit huis leerde hij tekenen en schilderen van zijn vader en zijn oom, Frits Mondriaan.
Dat het huis er vandaag de dag nog staat is mede te danken aan Jan en Elizabeth Nijhuis. Zij kochten het pand in 1982 vlak voor het gesloopt zou worden. Het echtpaar renoveerde het huis en vestigde er de galerie ‘Mondriaanhuis’. Elizabeth liep al lang rond met het idee om in de Villa aan de Zonnebrink een museum te vestigen. Onder leiding van ‘bouwpastor’ Wim van Krimpen (oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) werd in mei 2013 dan ook Villa Mondriaan geopend.

De Winterswijkse Steen- en Kalkgroeve

De steengroeve in Winterswijk, ligt in de buurtschap Ratum in het oostelijk deel van de gemeente, is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. De groeve is sinds 1932 in gebruik genomen

Echt beroemd is de steengroeve om de mooie vondsten van allerlei sauriërs. Er zijn fraaie sporen gevonden van een vijftal verschillende “prehistorische reptielen” met daarbij soms een sleepspoor van de staart tussen de pootafdrukken. Het bekendste spoor uit Winterswijk is: Rhynchosauroides peabodyi. Naast sauriërsporen zijn ook een grote hoeveelheid botten, schedels en tanden van deze dieren gevonden; zelfs complete skeletten zijn bekend.

Er bevinden zich diverse verschillende mineralen uit deze groeve zoals: pyriet, markasiet, calciet, galeniet, sfaleriet, strontianiet, coelestien en gips.

En sinds een aantal jaar is de steengroeve ook bekent om de Oehoe, die er broedt, en Het Steengroevetheater. Dit is een tijdelijk theater in steengroeve te Winterswijk. Het theater wordt tijdens de vakantie in de zomer opgebouwd in een groeve waar normaal kalksteen gewonnen wordt. Onder in de 30 meter diepe groeve verrijst dan een festivalterrein met een podium, tribunes, horecagelegenheden en tenten.

In de Achterhoek Flamingo’s?

Jazeker, in het Duitse dorpje Zwillbrock (tegen de grens van de Achterhoek). Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Winterswijk Meddo, Eibergen en Groenlo. Er zijn verschillende redenen voor mensen om een bezoek te brengen aan Zwillbrock: het oude barokkerkje en het Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn. Het Zwillbrocker Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland, met circa 16.000 getelde dieren. Het is tevens de wereldwijd meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo’s. Waar de kokmeeuwen het gehele jaar in het gebied aanwezig blijven, trekken de flamingo’s in de winter naar de wateren in het zuidwesten van Nederland. Vanwege deze unieke broedvogels staat het gebied onder vogelbescherming.